BASINA VE KAMUOYUNA 5 Haziran 2003
“Dünya Bize Atalarımızdan Miras Kalmadı, Onu Çocuklarımızdan Ödünç Aldık”
Siyasal iktidarların yıllardır uyguladıkları politikalarla yoksulluk derinleşmiş, emek sömürüsü ve sermaye çevrelerinin daha fazla kar elde etmek için insan sağlığını ve çevreyi yok sayması, doğa tahribatını daha da derinleştirmiş; çarpık ve sağlıksız kentleşme, ranta dayalı plansız yapılaşma, su ve kanalizasyon sorunu, kentlerin çöp sorunu, gürültü kirliliği, nükleer kirlilik, endüstriyel kirlilik, doğal kaynaklarımızın hiçe sayılarak yabancı sermayenin yağmasına bırakılması gibi sorunları da beraberinde getirmiştir.
Halkımızın sağlıklı, temiz bir çevrede ve doğada yaşaması en temel ve doğal hakkı iken ülkemizde yıllardır siyasal iktidarların çevre konusunda sağlıklı bir politikasının ve planlamasının olmaması bu konudaki denetim ve yaptırım eksikliği; ülke zenginliklerinin yağmaya, ormanlarımızın ve hazine arazilerinin talana açılmasına, yağışların sel felaketlerine, depremlerin katliama, çöp yığınlarının patlamalara dönüşmesine neden olmaktadır. Doğal, kültürel, toplumsal ve tarihi değerlerimiz yok ediliyor, enerji sorununun çözümü olarak mobil santraller görülüyor ve plansız bir şekilde yapılan bu çalışmalar sorunları daha da derinleştiriyor.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak ülkemizde yaşanan tüm bu olumsuzlukların çözüme ulaşabilmesi için 59. hükümete aşağıda sıraladığımız önerileri bir kez daha hatırlatıyoruz.;
Küresel ısınmaya neden olan düşük seviyeli ozon kloroflokarbon, azotoksit, metan, karbondioksit gibi sera gazlarının yoğunluğunun azalması için yasal tedbirler alınmalıdır.
Öz kaynakların en iyi şekilde değerlendirilmesi ve çevrenin korunması için, meslek odaları, Üniversiteler, demokratik kitle örgütleri ve ilgili tüm kesimlerin katılımları ile ulusal enerji politikaları ve ulusal çevre politikaları oluşturulmalıdır.
Çevrenin ve doğal hayatın korunmasına ilişkin gerekli araştırma ve planlamalar yapılmalı, bu konuyla ilgili gerekli kaynaklar ayrılmalıdır.
Tarım alanlarına sanayi tesisleri kesinlikle kurulmamalı, çarpık kentleşme ve kıyı yağmalanmasının önüne geçilmeli, sanayi atıkları kontrol altında tutulmalı, arıtma tesisleri şart koşulmalı ve denetlenmeli, atıklar için geri dönüşüm projeleri ve teknolojileri kullanılmalıdır.
Ülkemizin enerji politikalarının belirlenmesinde dışa bağımlı olan ve çevreyi kirleten enerji kaynakları ve teknolojileri yerine ulusal kaynaklarımıza dönük yatırımlar ve çevresel etkileri yok denecek kadar az olan enerji kaynakları ön plana çıkarılmalıdır.
Çevre- enerji konularında yasa ve yönetmeliklerin düzenlenmesi, geliştirilmesi ve var olan yasaların uygulanması sağlanmalıdır.
Türkiye’nin her şeyden önce kamu yararını ve halkın çıkarlarını gözeten, tarihi, doğal ve kültürel değerlerine sahip çıkan hem beşeri hem de doğal kaynaklarını kar uğruna peşkeş çekmeyen akılcı, planlı bir kalkınmaya ihtiyacı vardır.
Yaşanılabilir bir dünya, yaşanılabilir bir ülke için, sadece 5 Haziran’larda değil, her gün sesimizi yükseltecek, yaşamın her alanındaki yağma ve talana karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.
TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
Oda Sekreteri
Ali Ekber ÇAKAR