BASINA ve KAMUOYUNA |
06 Şubat 2004 |
Uluslar arası finans kuruluşlarının dayattığı yapısal uyum programları çerçevesinde ülkemizde yürütülmekte olan özelleştirme politikaları kamu kaynaklarımızı talana açmakta, çiftçimizi, köylümüzü, çalışanları, kısacası emeği ile geçinen tüm halkımızı mağdur etmeye devam etmektedir.
Uluslararası emperyalist tekellerin ve onların kurumlarının istemleriyle ülkemizde yabancı sermaye girişinin kolaylaştırılması, kamusal ve yaşamsal hizmet alanlarının imzalanan anlaşmalarla uluslararası ticarete açılması gibi benzeri uygulamalar ülkemizin dışa bağımlılığını güçlendirmektedir.
Ülkemizde yaşanan bir örnek de, Amerikan kökenli uluslararası bir tarım tekeli olan ve özellikle tohum, tarım ürünleri, genetik gıda prosesi alanında olmak üzere toplam 65 ülkede, 130 değişik alanda, 1000 ayrı yerde faaliyet göstermekte olan CARGİLL’dir.
CARGİLL Orhangazi Mısır İşleme Tesisinin yapımı çevre koruma kurallarına uymadığı gerekçesiyle Danıştay kararı ile durdurulmasına rağmen 1999 yılında çıkartılan uluslararası tahkimi de arkasına alarak faaliyetine başlamıştır. CARGİLL şirketinin ülkemizde yapmakta olduğu üretimler ve uygulamalar yasa dışı olup Danıştay kararlarını yok sayarak faaliyetlerini sürdüren şirketin faaliyetlerine son verilmelidir.
Ülkemiz, şekerin doğal hammaddesi olan şeker pancarı üretiminde Fransa, Almanya ve ABD’nin ardından dünya dördüncüsü, Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise üçüncü sırada yer almaktadır. CARGİLL gibi uluslar arası tekellerin pazarını genişletmek kaygısıyla IMF/DTÖ ve Dünya Bankası politikalarını hayata geçiren siyasal iktidar nişasta bazlı şekerin kotasını %15’lere yükseltmektedir. Bu rakamın Avrupa Birliği ülkelerinde %2 civarında olduğu düşünülürse uluslararası tekeller ve dolayısıyla CARGİLL için yapılmak istenenin açıkça görüldüğü bir gerçektir.
Yapılan uygulamalar ülkemizdeki 27 şeker fabrikasını özelleştirmesi, milyonlarca çiftçinin geçim kaynağı olan şeker pancarının kotasının kaldırmaması anlamına gelmektedir. Bu yolla, Türkiye’nin öz kaynağı olan şeker pancarı bir kenara itilmektedir. Türkiye’de üçte biri dış alımla sağlanan mısıra dayalı üretim yapan CARGİLL gibi şirketlerin önü sınırsız bir şekilde açılmaktadır. Ülkemizde uygulanan tüm bu politikalar yetmiyormuş gibi 59. Hükümet’in Başbakanı ABD Başkanı ile görüşmesinde CARGİLL ‘in yasal statüye alınmasını ve nişasta bazlı şekere uygulanan kotaların artırılmasını görüşebilmektedir.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası;
Emperyalist devletler ve onların yerli ortaklarının, gelişmekte olan ülkelere yönelttiği ve her alana yayılmış olan sömürünün beklenen bir sonucu olan bu uygulamaların durdurulmasını,
CARGİLL ve benzeri şirketlerin faaliyetlerinin durdurulmasını,
Öz kaynaklarımızın kullanımının önündeki engellerin kaldırılmasını,
Milyonlarca çiftçimizin mağduriyetinin giderilmesini,
Özelleştirme yolu ile kamusal alanların talanına son verilmesini,
Talep etmektedir.
Saygılarımızla,
TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
Oda Sekreteri
Ali Ekber ÇAKAR