KAYNAK TEKNOLOJİLERİ V. ULUSAL KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİ

TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nın 11-12 Kasım 2005 tarihlerinde Kocaeli’de düzenlediği “Kaynak Teknolojileri V. Ulusal Kongresi”nde yapılan tartışmalarda ulaşılan sonuçlar aşağıda kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.

Kaynak teknolojisi; tasarım, imalat, bakım, montaj gibi alanlarda çalışan bir çok firma tarafından çok geniş bir alanda kullanılmaktadır. Diğer yandan bu sektöre malzeme tedarik eden ya da üretim süreçlerini kontrol eden birçok kuruluş bulunmaktadır. Bu kuruluşlar içerisinde, kaynaklı ürünlerini dış ülkelere satan veya dış ülkelerdeki kuruluşlar için üretim yapan küçük ve orta ölçekli firmaların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bu ölçek de dikkate alındığında kaynak teknolojisinin Türkiye sanayisinde ne kadar önemli bir yere sahip olduğu ve öneminin gittikçe arttığı görülmektedir.

  • Kalite çalışmalarının ivmesini artırarak sürdüğü günümüzde kaynak teknolojisi uygulamalarında kalite süreci göz ardı edilemeyecek bir noktadadır. Üretimlerin uluslararası boyuta taşması, kalite ve standartlar açısından zorunlulukları beraberinde getirmektedir. Bu konudaki temel sıkıntı, kaynak tekniği alanında çalışan personelin eğitimi ve belgelendirilmesidir. Uluslararası alanda rekabet edilebilmesi için personelin uluslararası tanınırlıkta belgelendirilmesi şarttır.

  • Kaynak teknolojisi alanında ulusal örgütlü bir yapının bugüne değin oluşturulamamış olması, sektörde yaşanan sorunların temel nedeni olduğu vurgulanmış; MMO’nun tarafsızlığı, birikimi ve organizasyon yeteneği bakımından sorunların çözümünde “lokomotif” rolü üstlenebilecek konumda olduğu ortaya konmuş; Kongrenin “ulusal bir örgütlenme” oluşumuna katkı sağlayacağı vurgulanmıştır.

  • İlk 4 Kongrede tespit edildiği üzere, Kaynak Teknolojileri uygulamalarında sektörde ürün ve hizmet üretiminde kalitenin artırılmasına yönelik Kaynakçı, Kaynak Teknikeri, Kaynak Mühendisi vb. teknik personelin sürekli eğitimi ve belgelendirilmesinin gerekliliği bir kez daha ifade edilerek, MMO, sektör kuruluşları ve üniversitelerin birlikte üretme geleneğinin oluşturulmasının önemi vurgulanmıştır. MMO’nun Meslek İçi Eğitim Merkezi (MİEM) ile merkezin ISO EN TS 17024 Personel Belgelendirme Kuruluşu Standartı kapsamında ve sonuçlanma aşamasına gelen akreditasyon çalışmalarının değerlendirilmesi gerektiği vurgulanmıştır.

    • Avrupa Birliği sürecinde teknik mevzuattaki uyum çalışmaları, bu çerçevede üretimin uluslararası standartlarda yapılması, sektörü doğrudan ilgilendiren önemli konulardan biridir. Bu alanda gerekli düzenlemelerin oluşturulması ve tamamlanması için çalışma yürüten Sanayi ve Ticaret Bakanlığı (STB), TÜRKAK, MMO, KOSGEB, TSE, Sektör Dernekleri, Üniversiteler vb. kamu ve özel kurum ve kuruluşlar arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinin sürece kayda değer katkı sağlayacağı hususu paylaşılmıştır.

  • Sektörde finansman, sermaye yetersizliği, düşük verimlilik, kalifiye işgücü, teknolojik ve endüstriyel birikim ve paylaşım sorunlarına ilişkin kalıcı ve köklü çözüm mekanizmalarına gereksinim olduğu vurgulanarak, sahip olunan bilgi ve deney birikiminin uygulamaya ve katma değere dönüştürülmesi için, yerli malzeme üretim ve kullanımının teşvik edilerek marka yaratılmasına yönelinmesi gerektiği ifade edilmiştir. Bu çerçevede kaynak teknolojisi uygulamaları yanı sıra diğer sanayi uygulamalarında da AR-GE ve inovasyon alt yapısını geliştirmeye yönelik yatırımların gerek kamu gerekse özel sektörde artırılması gerekmektedir. GSYİH’dan ARGE’ye ayrılan % 0,8’lere varan payın ivedilikle en az % 2 seviyelerine çıkarılmasının hayati önem taşıdığı belirtilmiştir.

  • Ürünlere ilişkin teknik mevzuatın hazırlanması ve uygulanmasına dair 4703 sayılı kanun kapsamında, Kaynak Teknolojisi uygulamalarını da içine alan sanayi ürünlerinde pazara arz için CE işaretinin bulunma koşulu uygulamalarının bulunduğu bu dönemde dışa bağımlılık nedeniyle zaman ve ekonomik kayıplara neden olan, ulusal “Onaylanmış Kuruluş” olmaması kaygı verici bir durum olarak değerlendirilmiştir. MMO’nun uzmanlık alanına giren ve Kaynak Teknolojisini de yakından ilgilendiren, “Gaz Yakan Cihazlar”, “Sıvı ve Gaz Yakıtlı Sıcak Su Kazanları”, “Basınçlı Ekipmanlar”, ve “Makina Emniyeti” yönetmelikleri konusunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na (STB) yaptığı onaylanmış kuruluş olma yönündeki başvurularla ilgili çalışmaların sektör, sektör dernekleri ve ilgili Bakanlıklar tarafından desteklenmesi gerektiği belirtilmiştir.

  • STB’ce ilgili teknik yönetmeliklerin güncellenmesi, geliştirilmesi, ülke müktesebatına aktarılması vb. amaçlarla, her yönetmeliğin ilgili taraflarını bir araya getiren teknik komitelerde gerek sektör temsiliyetinin gerekse TMMOB’ye bağlı meslek odaları ve özellikle MMO’nun temsiliyetinde eksiklik olduğu ifade edilerek bu durumun giderilmesi STB’den talep edilmiştir.

  • 4703 sayılı kanun kapsamında STB’ce yürütülen piyasa denetim ve gözetim faaliyetlerinde yetersiz kalındığı değerlendirilerek, konu ile ilgili eksikliklerin giderilmesi için STB’nin ilgili yönetmelik hükümleri kapsamında TS EN 45004 standardı içeriğinde TÜRKAK’ca akredite edilmiş bir muayene kuruluşu olan MMO ile işbirliğine gidilebileceği ifade edilmiştir.

  • 3 üniversite bünyesinde bulunan Kaynak Araştırma, Eğitim ve Uygulama Merkezlerinin “test, deney laboratuvarı” ve “personel eğitim ve belgelendirme” yeteneklerinin ilgili standartlar çerçevesinde akredite ettirilmesinin sektörün gereksinimleri ve ulusal örgütlülüğün oluşturulmasına katkıda bulunacağı bir kez daha ifade edilmiştir. MMO’nun akreditasyon konusunda sahip olduğu bilgi birikimi ve deneyimini söz konusu kuruluşlarla paylaşmaya hazır olduğu vurgulanmıştır.

  • TÜRKAK akreditasyon işleminin özverili ve mali açıdan külfetli olması nedeniyle; Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, KOSGEB, TTGV, TÜBİTAK vb. kurumlarca sürecin çekici ve teşvik edici hale getirilmesi için, daha fazla çaba sarfedilmesinin gerekliliği değerlendirilmiştir,

  • Kongre kapsamında 1996 yılından bugüne kaynak teknolojisi alanındaki Türkçe yayın envanterinin geliştirilmesi, sektör ve eğitim kurumlarının gereksinimlerine yönelik özgün, çeviri, süreli yayınların kazandırılmasına yönelik çalışmaların sektör ve ilgili kurumlar tarafından desteklenmesinin gerekliliği vurgulanmıştır.

Kaynak Teknolojisi V. Ulusal Kongresi”nin “çağdaş, demokratik, sanayileşen, üreten bir Türkiye” yaratılması sürecine katkıda bulunacağı inancı ile yukarıdaki isteklerimizin yaşama geçirilmesinin takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz.

TMMOB

MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

Please follow and like us:

Tarih: Mayıs 15, 2018, kategoriler: Basın açıklamaları Yazar: