ERDEMİR’de “Kriz Fırsatçılığı” ile Başlayan İşten Çıkarmalar Durdurulmalıdır

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ:

ERDEMİR’de “Kriz Fırsatçılığı” ile Başlayan İşten Çıkarmalar Durdurulmalı, Yargı Kararlarına Karşın Özelleştirilen ve Zarar Etmeye Başlayan İşletme Kamuya Devredilmelidir

Uyarıyoruz: Üretim ve istihdamın ekonomik, sosyal öneminin daha fazla anlaşıldığı şu günlerde özelleştirme yanlışında ısrar etmek ve işten çıkarma yoluna başvurmak, ERDEMİR gibi güçlü mali yapıya sahip kuruluşlar ve bu ülkeyi yönetenler için tarihsel olarak altında kalınacak ağır bir sorumluluktur; bu yanlıştan derhal geri dönülmelidir.

ERDEMİR zarar etmeye başlamıştır

ERDEMİR 2008 yılının ilk 9 ayında 1,5 milyar dolar kâr etmişken, son üç ayında 1,3 milyar dolar zarar etmiş ve yıllık kâr toplamda 211 milyon TL’ye düşmüştür. Türkiye’nin en güçlü stratejik kuruluşu, “talep daralması” ve “piyasa hareketleri” karşısında yenik düşmek üzeredir.

Kriz fırsatçılığı” ile işten çıkarmalar başlamıştır

ERDEMİR yöneticilerinin uzun süredir işten çıkarmaya ortam hazırlama planları “kriz fırsatçılığı” eşliğinde yürürlüğe konulmuştur. “Fabrika durur, kapısına kilit vururuz” diyenler, sözde “ERDEMİR’İ zarardan kurtaracak” senaryolarla “gönüllü emeklilik” görünümü altında 3–5 yıllık çalışanları bile işten atmaya çalışmaktadırlar. İşletmenin devasa zararı ve kötü yönetimin faturası emeğiyle çalışanlara çıkarılmaktadır. Şubat ayı başında aralarında Odamızın Ereğli İlçe Temsilcisi Sıtkı Kuloğlu’nun da bulunduğu bir grup çalışanın işten atılması ve emekli edilmesinin ardından ERDEMİR yönetimi, 16 Mart tarihinde tüm müdürleri çağırarak 250 kişilik işten atılacakların listesini vermiş ve “personel gönüllü olarak işten ayrılmaz ise işten atacaklarını ve bundan sonra hiçbir OYAK şirketinde işe giremeyecekleri” tehdidini dile getirmiştir. Ayrıca askerliğini yapmamış olan personele ek tazminat talebinde bulunmadan işten ayrılmak için dilekçe vermeleri yönünde telkinde bulunulmuştur. Personele tanınan süre bugün dolmaktadır.

Özelleştirmeler istihdamı geriletmektedir

Neo liberal ekonomi politikaları doğrultusunda gerçekleştirilen özelleştirmelerin ulusal ekonominin ve çalışanların aleyhine olduğu pratikte doğrulanmaktadır. TMMOB ve Odamızın yıllardır ileri sürdüğü, özelleştirmelerin kamusal üretim, mülkiyet ve hizmetlerin sermayeye peşkeş çekilmesi olduğu, aynı zamanda işsizliğin artması ve iş güvencesinin yok edilmesi anlamına geldiği, ekonomik, sosyal yaşamdaki gelişmelerle kanıtlanmıştır. Örneğin özelleştirmeler sonucunda istihdam hacmi % 13,8 gerilemiş; özelleştirilen işletmelerde işten atılma oranı % 68,2 sendikasızlaştırma oranı ise % 72 olarak gerçekleşmiştir. Dolayısıyla işten atmaların, 15 bin çalışanı bulunan ERDEMİR’de 250 kişiyle sınırla kalmayacağı çok açıktır.

Soruyoruz: 3 ayda bir yıllık zarara uğrayan ERDEMİR, kriz koşullarında nasıl yönetilecek, nasıl korunacaktır? ERDEMİR çalışan kıyımıyla mı krizi alt edecektir?

TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarihsel olarak haklı çıkmıştır

Odamızın Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları TAŞ’nin (ERDEMİR) özelleştirilmesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için yürüttüğü hukuki mücadelenin haklılığı gün geçtikçe daha çok ortaya çıkmaktadır. TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak, “ERDEMİR 3 yıllık kârı karşılığında satıldı” demiştik. Gerçekte de OYAK Grubu ERDEMİR’i aldığı 27 Şubat 2006 yılından bu yana verdiği 2,7 milyar doların tamamını 3 yılda geri almış ve 2006 yılında planlanan “yeniden yapılanma” doğrultusunda “kriz” bahane edilerek işten çıkartmalara başlanmıştır.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak, “OYAK, ERDEMİR’in ARCELOR’a devrini gerçekleştirmeye çalışacaktır” demiştik. OYAK ihaleden çok kısa bir süre sonra ERDEMİR hisselerini satın almak amacıyla kurduğu Ataer Holding AŞ’nin % 41 oranındaki hissesini, özelleştirme ihalesine çıkılmasından çok önce ERDEMİR’i istediği bilinen ve ihaleye katılıp sonradan çekilmek zorunda kalan ARCELOR’a devretmişti.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak diyoruz ki: Yargı kararlarına karşın gerçekleştirilen ERDEMİR özelleştirmesi, ülkemiz sanayi çöküş sürecinde iken durdurulmalı, kamu yönetimine devredilmeli ve işten çıkarmalara son verilmelidir.

Özelleştirmelerin yarattığı sanayisizleştirme ve işsizleştirmeye karşı tek seçenek bulunmaktadır: Özelleştirmelere karşı kamusal mülkiyet, kamusal üretim ve hizmetlerin korunarak geliştirilmesi ve çalışanların söz, yetki ve karar sahibi olduğu yeni bir kamusal yaklaşımın hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Uyarıyoruz: Üretim ve istihdamın ekonomik, sosyal öneminin daha fazla anlaşıldığı şu günlerde özelleştirme yanlışında ısrar etmek ve işten çıkarma yoluna başvurmak, ERDEMİR gibi güçlü mali yapıya sahip kuruluşlar ve bu ülkeyi yönetenler için tarihsel olarak altında kalınacak ağır bir sorumluluktur; bu yanlıştan derhal geri dönülmelidir.

Emin KORAMAZ

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu Başkanı

Please follow and like us:

Tarih: Mayıs 17, 2018, kategoriler: Basın açıklamaları Yazar: