BASINA VE KAMUOYUNA 05 Kasım 2003
59. Hükümetin siyasi kadrolaşma konusundaki ısrarcı girişimi ve çabaları, Kamu Kurumlarını siyasal yandaşlarıyla şekillendirmeyi ve bu kurumların mevcut özerkliklerini bile daha geri noktalara götürecek tarzda yasal düzenlemelerle yok etmeye çalışmaktadır.
Dün birçok Bakanlıkta ve bu Bakanlıklara bağlı Kamu Kurum ve Kuruluşlarında kendi siyasal kadrolarına yer açmak için yüzlerce çalışanı hiçbir haklı gerekçesi olmadan görevlerinden uzaklaştırdılar, sürgüne gönderildiler. 59. Hükümet bu güne kadar yürütmüş olduğu bu baskı, kıyım ve sürgün politikaları ile birlikte siyasal kadrolaşma çabalarına karşı gerek sendikaların gerekse meslek örgütlerinin tepkilerini görmezden gelerek ve kulaklarını tıkayan çalışmalarına devam etmektedir.
Bu günlerde kamuoyunu çok meşgul eden konuların başında da TÜBİTAK hakkındaki siyasal iktidarın kaygı verici çalışmaları gelmektedir. TÜBİTAK hakkındaki Yasa Tasarısı bugün TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda görüşülmeye başlandı. Tasarıda TÜBİTAK’ı siyasi denetim altına almak için Bilim Kurulunun 6 üyesinin Başbakan tarafından, 1963 yılından bu güne kadar Bilim Kurulu tarafından seçilen TÜBİTAK Başkanının ise Başbakanın teklifi üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanmasını öngörülmektedir. Tasarının gerekçesi ise daha ilginç olup Siyasal iktidarın gerçek niyetini de açığa çıkarmaktadır. Ortada olan tıkanıklığın Kurumdan değil bizzat Hükümetten kaynaklandığı düşünüldüğünde niyetler daha da su yüzüne çıkmaktadır.
30 Mayıs 2003 tarihinde görev süresi dolan Prof. Dr. Namık Kemal PAK’ın yeniden TÜBİTAK başkanlığına seçilerek Başbakanlığa bildirilmiş olması ve aradan 5 ay geçmesine karşın Başbakanlığın gerekli işlemleri gerçekleştirmemesi, 20 Eylül tarihinde Bilim Kurulunda boşalan 6 üye yerine seçilen yeni üyeler hakkındaki prosedür de gerçekleştirilmemiştir. Bu konularda hükümet yaklaşık 5 aydır hiçbir girişimde bulunmazken kısa bir süre içerisinde yasa tasarısı hazırlayarak komisyonda görüşülmesi ise Hükümetin gerçek niyetini ortaya koymaktadır.
Günümüzde sanayinin temel rekabet unsuru bilim, teknoloji ve inovasyon yeteneği olup bu konulardaki TÜBİTAK’ın çalışmalarını sürdürebilmesi için gerekli kaynakların yaratılması gerekmektedir. Hükümet TÜBİTAK’a siyasal müdahalelerde bulunmayı değil görevlerini yerine getirecek koşulları yaratmakla yükümlüdür.
1963 yılında bilim ve teknoloji alanında araştırma ve geliştirme çalışmalarının desteklenmesi ve koordinasyonu görevlerini üstlenmek üzere kurulan, idari ve mali özerkliğe sahip olan TÜBİTAK hakkındaki hükümetin ısrarı ve hazırlanmakta olan yasa tasarısı geri çekilmelidir.
TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
Oda Sekreteri