Makina Mühendisleri Odası’nın faaliyet gösterdiği alanlardaki Sektör Dernek ve Kuruluşları ile ilişki ve işbirliğinin geliştirilerek kurumsallaşmasını hedefleyen buluşma 27 Kasım 2004 tarihinde Ankara Dedeman Otelinde gerçekleşti.
“Oda-Sektör Dernek ve Kuruluşları Buluşması”na şu kuruluşlar temsilcileriyle katıldılar: Akdeniz Asansör Sanayicileri ve İşadamları Derneği, Akışkan Gücü Derneği, Bursa Asansörcüler Derneği, Demir Çelik Üreticileri Derneği, Doğal Gaz Sanayici ve İş Adamları Derneği, Isı Ses ve Su İzolasyoncuları Derneği, Isıtma Soğutma Klima Araştırmacıları Vakfı, İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği, İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği, İş Makinaları Mühendisleri Birliği, Makina İmalatçıları Birliği, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği, Polistren Üreticileri Derneği, Sektörel Yayıncılar Derneği, Takım Tezgahları İş Adamları Dayanışma Derneği, Türk Kojenerasyon Derneği, Türk Loydu Vakfı, Türk Pompa Sanayicileri Derneği, Türk Tesisat Mühendisleri Derneği, Türkiye Jeotermal Derneği, Uygulamalı Havuz Enstitüsü
Toplantının açılış konuşmasını yapan Makina Mühendisleri Odası Başkanı Emin KORAMAZ konuşmasında küreselleşme süreçlerine değindikten sonra bu süreçlerin Türkiye’ye etkilerini şöyle dile getirdi: “Gelişmiş ülkeler katma değeri yüksek, ileri teknoloji isteyen yatırımlara, teknik eğitime, AR-GE çalışmalarına dolayısıyla ulusal sanayilerine ve ihracata verdikleri desteği sürekli artırmaktadırlar. Buna karşın dış borç ve krizler sarmalı altında kuşatılan bizim gibi ülkelere ise yeni borçlar vermek için tüm kamu desteklerinin kaldırılması ön koşul olarak konulmaktadır. Uluslararası para ve finans kuruluşlarının denetiminde hazırlanan yapısal uyum programları ile bu ülke devletleri kendi kaynaklarını kullanma, geleceklerini planlama ve ekonomilerini yönlendirme işlevlerinden arındırılmaya çalışılmaktadır. Bu ülkelerin ulusal bilim, teknoloji, yenilenme ve sanayileşme politikalarını kendi çıkarları doğrultusunda oluşturup, uygulamaya geçirmelerine engel olunmaktadır.
Ülkemizde de yıllardır bu uygulamalar yaşama geçirilmektedir. Ülke kaynakları üretken, verimli ve istihdam yaratan reel sektörler yerine, hizmet ve rant alanlarına aktarılmaktadır. Sanayileşme sürecinden ve üretimden uzaklaşılmıştır. Bunun sonucunda ithalat, ihracat açığı her yıl artarak büyümekte, ülkemiz birbiri ardına krizler yaşamakta, iç ve dış borç stoku, işsizlik, gelir dağılımındaki adaletsizlik her geçen gün artmaktadır.
Oysa ki, ülkemizin kalkınması ve gelişmesi, kalkınmada sürekliliğin sağlanması ve istikrarı için sanayi alt yapısının güçlendirilmesi, üretim yeteneğimizin artırılması şarttır.”
Oda Başkanı konuşmasının devamında, “Bu plansızlık ve politikasızlıktan en fazla mağdur olan kesimlerden birisi de mühendisler ve sanayi sektörlerimizdir” dedikten sonra şu somut bilgileri verdi: “Sektörlerimizin teknolojik düzeyi düşüktür. Yüksek katma değerli malların ihracat içindeki oranı yüzde 5’i bulmaktadır. AR-GE harcamaları şirket cirolarının yüzde 0,5’ini aşmamaktadır. Sanayi girdilerinin ortalama yüzde 60’ı yurtdışından gelmektedir. Sektörlerde ihracatın ithalatı karşılama oranı ise ortalama yüzde 30’lar civarındadır. İhracatın dünya içindeki payı oldukça düşüktür. Bunun da önemli bir kısmını fason üretim oluşturmaktadır. Ülkemiz sanayi işletmelerinin yüzde 99’unu oluşturan KOBİ’lerin verimli olanları tek tek çok uluslu şirketlerin eline geçmektedir. Satın alınan bu işletmelerin çoğunluğunda teknik alt yapı yenilenmemekte, AR-GE çalışmalarına yeterli kaynak aktarılmamakta, çoğu zaman üretim tesisleri kapatılarak ithalatçı konumuna getirilmektedir.”
Emin KORAMAZ’ın konuşmasının ardından yapılan konuşmalarda sektör dernek ve kuruluşları Makina Mühendisleri Odası ile işbirliğini geliştirme arzularını ve Oda’nın kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olması niteliğinden hareketle sektörel dernek/kuruluşlar arası ilişkide olsun kamu kesimi ile ilişkilenme ve yasa taslaklarına ilişkin ağırlık oluşturma açısından olsun öncü olma gerekliliğini ve bu buluşmanın süreklileşmesinin yararlarını vurguladılar. Toplantının sonunda Emin KORAMAZ yapılan görüşmeleri toparlayarak ortaklaşa yapılması gereken çalışmaların başlıklarını dile getirdi ve bu konularda çalışma grupları oluşturulacağını belirtti.