1990 sonrası yoğunlaşan küreselleşme süreçlerinde, uluslararası ekonomik-politik merkezlerin güdümündeki neo liberal ekonomik politikalar ön plana çıkmakta ve ticaretin serbestleştirilmesi, sermayenin önündeki kısıtların tamamen kaldırılarak tek tek ülkelerin uluslararası finans ağ ve organizasyonlarına eklemlenmesi ve bu hedeflerle uyumlu kuralsızlaştırma (deregülasyon) yani serbest piyasa işleyişi ve özelleştirme politikaları egemen kılınmaktadır. 20 yıldır ülkemizde uygulanan özelleştirmelerin arka planında bu ekonomik-politik gerçekler yatmakta ve sonuçta ülkemizin en önemli birikimleri haraç mezat satılmaktadır.
Ancak 2005 yılı, Türkiye’de özelleştirmelere karşı mücadelelerin yoğunlaştığı bir yıl olmaktadır. Özelleştirmelerde sıra stratejik kuruluşlara gelince, özelleştirmeye karşı mücadelenin de daha yaygın olarak yürütülmeye başlandığı gözlenmektedir. Bunda, bu kuruluşların stratejik önemine koşut olarak buralardaki sendikal örgütlülüğün yanı sıra, özelleştirmelere ilişkin önceden öngörülen bir dizi olumsuz sonuçların çalışanlar ve toplum nezdinde görülmeye başlanmasının da önemli bir rol oynadığı açıktır.
Öte yandan, Birliğimiz TMMOB öncülüğünde, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, DİSK, KESK, TTB, TMMOB ve KİGEM’in özelleştirmeye karşı birlikte mücadele kararı almaları, özelleştirmeye karşı toplumsal öncü duyarlılık oluşturulması itibarıyla oldukça önem taşıyan bir gelişme olarak kaydedilmelidir.
TÜRK TELEKOM’un özelleştirilmesine karşı kurumda örgütlü olan HABER-SEN’in, TÜPRAŞ ve PETKİM’in özelleştirilmesine karşı PETROL-İŞ’in yurt genelinde harekete geçmiş olmaları ve yine şu günlerde ETİ/Seydişehir Alüminyum işçileri ve sendikalarının gerçekleştirdikleri ile bu ayın ortasında ERDEMİR’in özelleştirilmesine karşı yapılacak eylemler, özelleştirmeye karşı gereksinilen emek cephesinin ipuçlarını sunmaktadır. Bütün bu eylemler, 2005’in sıcak özelleştirme karşıtı mücadelelerin önemli birer halkasını oluşturmaktadır.
Dünyanın en büyük 13. şebekesine sahip olan TELEKOM ile Avrupa’nın 5. büyük rafinerisi olan ve AB ülkeleriyle rekabet edebilecek TÜPRAŞ’ın özelleştirilmesine karşı HABER-SEN ile PETROL-İŞ’in yurt genelinde düzenledikleri imza kampanyaları ve diğer eylemlilikleri Odamız desteklemekte, ülkemizin ekonomik birikim ve değerlerinin yağmasına dur diyecek özelleştirme karşıtı cephenin büyütülmesini selamlamaktadır.
TMMOB
MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
Yönetim Kurulu Sekreteri
Ali Ekber ÇAKAR