AKP Diktasına Boyun Eğmeyeceğiz!
TMMOB Yasası Dâhil Birçok Yasada Değişiklik Yapmayı Öngören Torba Yasa Tasarısı, Kamusal Alanların Ranta Açılmasına ve Kamusal Denetimi Yok Etmeye Yöneliktir
AKP iktidarı adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, TMMOB Kanunu ile İmar Kanunu, Yapı Denetimi Hakkında Kanun, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, İskân Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, Çevre Kanunu, Tapu Kanunu, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, Kat Mülkiyeti Kanunu, İller Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanun, Belediye Kanunu ve Belediye Gelirleri Kanunu’nda kapsamlı değişiklikler öngören bir yasa tasarısı hazırlanmıştır.
Yukarıda belirtilen on üç yasada yapılmak istenen değişikliklerin birbirleriyle çok yönlü bağlantıları bulunmaktadır. Torba yasa tasarısı, özetle; rant eksenli kentsel, kırsal dönüşüm alanları olarak kurgulanan yerlerde halkın varlıkları ile bütün kamusal alanların tasarrufunun mülksüzleştirme yoluyla el değiştirmesini; bu varlık ve alanların ülke ve bölge ölçekli düzenlenecek bütüncül “mekansal strateji plan”ları, “çevre düzeni plan”ları, “imar plan”ları ile Yüksek Planlama Kurulu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden iktidara bağlanmasını, iktidarın kontrolündeki yapı/inşaat sektörü üzerinden metalaştırılarak sermaye-piyasa çıkarlarına tabi kılınmasını ve kent ya da yöre mimarisini İslami-Osmani mimariye göre düzenleme vb. hedeflere yöneliktir. Tasarıda geçen “kamulaştırma” kılıfının ardındaki gerçek budur. Tasarı, işçi sağlığı ve iş güvenliği dâhil yapılara ilişkin işverenlerin sorumluluğunu teknikerlerin de dâhil edildiği “şantiye şefliği”ne; yapıların mevzuata uygunluğunu mühendis ve mimarların “fenni mesul”lüğüne yüklemek; mimarlık ve mühendisliğin tasarım sürecini ve yapı denetimini özel “teknik müşavirlik” firmalarının faaliyet alanına tahsis etme gibi birçok önemli ayrıntıyı da içermektedir.
6235 sayılı TMMOB Yasası’nın değiştirilmesi ile bütün ülkenin rant eksenli olarak imara açılması arasında bir bütünlük bulunmaktadır. TMMOB Yasası’nda değişiklik öngören hükümler, Anayasa’nın 135. maddesinde tanımlanmış kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, kamusal ve özerk yerinden yönetim kuruluşu konumlarına son verilmesini ve TMMOB’ye bağlı meslek Odalarının özellikle yapı sektöründe yaşamsal önemi bulunan, bilimsel-teknik gerekliliklerle belirlenen kamusal denetim fonksiyonlarını ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.
Tasarı, Birliğimiz TMMOB ile Odalarımızı bütünlüklü merkezi yapılarından ve halkımızdan uzaklaştırarak bölmeyi, parçalayarak küçültmeyi, üyelerin Odalarla ilişkisini mesleki denetim boyutundan çıkarmayı, kısaca Odaların yapılarını tamamen değiştirmeyi hedeflemektedir. AKP iktidarı böylece, özellikle 2007 yılından sonra hedefine yerleştirdiği, 2011 yılındaki kanun hükmünde kararnamelerle tırmandırdığı, Taksim Gezi Parkı-Haziran Direnişinin ardından doruğa ulaşan meslek Odalarını etkisizleştirme doğrultusundaki adımlarını kendince tamamlamış olacaktır.
AKP iktidarının Anayasa’nın 135. maddesine açıkça aykırılık oluşturan bu girişiminin, TMMOB’nin, bağlı Odalarının ve Şubelerinin devasa rantların önünde engel oluşturması, kısaca sömürü-rant-yağma içerikli ekonomik sosyal dönüşüme direnmesi ile yakından bağı bulunmaktadır.
TMMOB’nin en büyük Odalarından biri olan Makina Mühendisleri Odası (MMO), sanayisizleşme ile paralel olarak gelişen bu adımların otoriter/diktacı vesayet oluşturma boyutuna karşı, kamucu, kalkınmacı, eşitlikçi, özgürlükçü, bilimden, halktan yana belirlenimlerle direnmeye devam edecek ve bu dikta girişimine boyun eğmeyecektir. MMO’nun örgütlü üye gücüne dayalı mücadeleci yapısı ve gelenekleri, TMMOB çatısı altında AKP’nin bu saldırısını da bertaraf edecektir.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu