Eti Alüminyum’un özelleştirilmesi

BASINA VE KAMUOYUNA 16 Haziran 2003

AKP iktidarı geçmiş siyasi iktidarlardan geri kalmayarak IMF/DB politikaları ve verilen niyet mektupları çerçevesinde ÖZELLEŞTİRMELERE hız vermiş, bu konudaki çalışmalarını tüm muhalefetlere rağmen kararlı bir şekilde sürdürmeye devam etmektedir.

“Kamu Kurumları devletin üstünde bir yük, Devleti hantallaştırıyor” bahanesi ile tek tek elden çıkarılmaya çalışılıyor. Hazine arazileri sermayeye peşkeş çekilmeye çalışılıyor, Kamu yatırımları uluslar arası sermayeye yok pahasına peşkeş çekiliyor, çalışanlar ve emekçi halka yoksulluk üstüne yoksulluk getirilmeye çalışılıyor.

Bu amaçla 59. hükümet Eti Alüminyum A.Ş. Seydişehir Alüminyum Tesislerini 14 Ağustos 2003 tarih 25199 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak özelleştirme kapsamına almıştır.

1986 yılında dönemin iktidarı tarafından Morgan Bank’a hazırlatılan Özelleştirme Ana Planı’nda diğer kuruluşların. Yanında ETİBANK da özelleştirilecek kuruluşlar arasında yer almış, bu çerçevede ETİBANK’ın parçalanarak satışına başlanmıştır.

  • Bankacılık kısmı 10.07.1993 tarihinde bağlı ortaklık statüsüne kavuşturulmuş ve 02.03.1998 tarihinde satılmıştır. Özelleştirilen bu banka 2001 yılında içi boşaltılarak kapanmıştır.

  • Karadeniz Bakır İşletmeleri 1993 yılında özelleştirme kapsamına alınmış

  • Çinko ve Kurşun İşletmesi (ÇİNKUR) 1993 Kayseri Metal Madencilik firmasına 14 milyon dolar bedelle satılmıştır. Türkiye’nin tek çinko üretim tesisleri çürümeye terk edilmiştir.

  • 1994 ve 1995 yılında Ergani Bakır, Keçiborlu Kükürt, Halıköy Antimuan, Uludağ Volfram tesisleri kapatılmıştır.

  • 26.01.1998 tarih, 98/10552 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile ETİBANK (Madencilik) Genel Müdürlüğü, Eti Holding A.Ş. olarak, özelleştirmenin alt yapısını oluşturacak şekilde yeniden yapılandırılmıştır. Daha önce işletme ve müessese olan birimler Eti Bor A.Ş., Eti Krom A.Ş., Eti Bakır A.Ş., Eti Gümüş A.Ş., Eti Alüminyum A.Ş., Eti Elektrometalurji A.Ş., Eti Pazarlama ve Dış Ticaret A.Ş. olarak bağlı ortaklığa dönüştürülmüştür. Eti Pazarlama 2001 yılında kapatılmıştır.

Bu uygulamalarla ETİBANK, bu gün sadece Bor İşletmesi bırakılan bir şirket niteliğine büründürülmüştür.

Bugün AKP iktidarı 1960’lı yıllarda ülkenin alüminyum ve alüminyum ürünlerini karşılamak üzere kurulan Seydişehir ETİ Alüminyum AŞ. Uluslar arası tekellere peşkeş çekilmeye çalışılıyor. Bu özelleştirme ile alüminyum ihtiyacımız ithalat yolu ile karşılanmaya çalışılacak ve Seydişehir halkı ile birlikte çalışanlarda yoksulluğa mahkum edilecektir.

Bu tesis özelleştirilirse; 7 adet ruhsatlı maden sahasında 36 milyon ton civarında boksit rezervinin uluslar arası tekellere geçmesi ve dolayısıyla yılda yaklaşık 400.000 ton boksit üretimi de bu tekellere bırakılacaktır. Bunun yanında 200.000 ton/yıl alümina üretim kapasitesi de bu tekellere terk edilecektir. Alüminyum metalinin stratejik özelliği nedeniyle (uçak sanayi, roket sanayi, silah sanayi,.. vb sahalarda vazgeçilmez metal) bizim gibi ülkelerde birincil alüminyum üretiminin mutlaka devlet elinde olması gerekmektedir.

Eti Alüminyum A.Ş. Seydişehir Alüminyum Tesisleri özelleştirme kapsam ve programından çıkartılmalıdır.

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

Oda Sekreteri

Ali Ekber ÇAKAR

Please follow and like us:

Tarih: Mayıs 14, 2018, kategoriler: Basın açıklamaları Yazar: