Seydişehir Alüminyum Tesislerinin Özelleştirilmesine Karşı Eti/Seydişehir Alüminyum İşçilerinin Yanındadır

BASIN AÇIKLAMASI 09.06.2005

Makina Mühendisleri Odası

Seydişehir Alüminyum Tesislerinin Özelleştirilmesine Karşı

Eti/Seydişehir Alüminyum İşçilerinin Yanındadır

Özelleştirme uygulamaları artık stratejik sektörlere yönelmeye başlamıştır. İçlerinde ERDEMİR, PETKİM, TÜPRAŞ, TEKEL, TELEKOM, THY’nin de bulunduğu çok sayıda ulusal ekonomik birikim tamamen neoliberal ideolojik gerekçelerle özelleştirme programına alınmıştır.

ETİ/Seydişehir Alüminyum’un özelleştirilmesi de söz konusu stratejik bağlama oturmaktadır. Zira alüminyum, mevcut değerinin, yani uzay ve savaş sanayi yanı sıra tekstil, kimya, otomotiv, inşaat gibi çok önemli sektörlerdeki mevcut kullanımının ötesinde Bor madeni ile buluştuğunda stratejik bir yeni alaşımın, “milenyum metili”nin bileşeni olacaktır. Bor rezervimizin dünya rezervinin yüzde 70’ini oluşturduğu düşünülünce, alüminyum özelleştirmesinin sözünü ettiğimiz stratejik konumu daha iyi anlaşılacaktır.

Bugüne kadar özelleştirme programı kapsamında, madencilik sektöründen Eti Gümüş, Eti Krom, Eti Elektrometalurji, Eti Bakır ve Div-Han “blok satış” yöntemiyle özelleştirildi. Eti Alüminyum, Karadeniz Bakır İşletmeleri, Yeni Çeltek Kömür ve Madencilik ve Kömür İşletmeleri ise özelleştirme programında bulunmaktadır. Ancak maden sektöründe bugüne değin yapılan özelleştirme ve özelleştirmeye alt yapı oluşturan ticarileştirme, şirketleştirme ve sektörel bölme yöntemleri sonucunda sektörün küçülme yönünde eğri çizdiği görülmektedir.

Türkiye’de birincil Alüminyum üreten tek kuruluş olan ETİ/Seydişehir Alüminyum A.Ş., 1999 yılında özelleştirme kapsamına alınmış, 2000 yılında kapsamdan çıkarılmış, 2003 Eylül ayında ise yeniden özelleştirme kapsamına alınmıştır. Oymapınar Elektrik Santralinin 2003 Ağustos’unda ETİ Alüminyum A.Ş.’ye bağlanmasıyla maliyet sorunu önemli ölçüde ortadan kalkan, ürün kalitesi ve pazar yönünden en verimli dönemini yaşayan ve tam kapasitenin üzerinde çalışan Seydişehir Alüminyum Tesisleri 2004 yılında 26,5 milyon dolar kâr ettiği halde Oymapınar Barajı ile birlikte özelleştirilmek üzere satışa çıkarılmıştır. Oysa yapılacak yatırımlarla Seydişehir Alüminyum’un ülkemiz sanayisinin en yüksek katma değer yaratan kuruluşlarından biri olması pekala mümkündür.

Odamız, kamusal planlama, ülke çıkarları ve kalkınması ile toplum yararlarını kategorik olarak dışlayan özelleştirme saldırısına karşıdır.

İşimize, aşımıza, geleceğimize sahip çıkıyoruz” diyerek bir dizi eylemlilik içinde bulunan ETİ/Seydişehir Alüminyum işçilerinin özelleştirmeye karşı mücadelelerinde yanlarında olduğumuzu kamuoyuna duyururuz.

TMMOB

MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

Yönetim Kurulu Sekreteri

Ali Ekber ÇAKAR

Please follow and like us:

Tarih: Mayıs 14, 2018, kategoriler: Basın açıklamaları Yazar: